Mixed media med mening

Digesting decades collage

Titler: Mammas blues. Et hav av stemmer fra en annen tid. Digesting decades. Avstand. Me too. Mind full – mindful.
Kraftige farger, sterke kontraster, voldsomme følelser, sammensetning av gammelt og nytt,

– i et forsøk på å samle.. meg? Og kommunisere med noe i deg?

Bildene egner seg bedre på institusjoner og venterom enn over spisebordet.

Mammas blues

Teksten Lovise Ak har skrevet er ikke noe jeg har illustrert, men den var til inspirasjon i arbeidet med bildet.

Hør den på YouTube.

Et hav av stemmer fra en annen tid

Bildet er delvis inspirert av Lovise AK sin tekst, Mosaikkbarn. Jeg laget også video til musikken. Opplev den på YouTube.

Digesting Decades

Livet og døden, det smertefulle ved virkeligheten, gleden og den lekende fantasien, melankoli og månesyke møtes i minner og mixed media.

Vonde opplevelser i en ellers trygg barndom kan oppleves som en dråpe gift i et basseng med ellers friskt vann.

Avstand

Avstand kan kan ikke alltid måles i meter eller mil. Mine spontane tegninger, tidlige skoleøvelser (som linotrykket) og kruseduller, utrykker ofte en uuttalt følelse i meg. Jeg gjøres oppmerksom på mitt indre i arbeidet, og kommer nærmere noe jeg kan ha tatt avstand fra. Komposisjonen foran og i meg bearbeides i ulikt tempo. Kunst er ikke terapi, men det er kommunikasjon som kan ha styrkende virkning.

Me too

Studier, kroki, akt, samme stilling, ulike posisjoner. Mange materialer. Mødre. Kvinner. Og menn. Selv dyr, utsettes for seksuelle overgrep. Jeg observerer at bildet vekker interesse. Tittelen gjør at publikum viker unna. Det blir plutselig ekkelt. Foruroligende. Fokus blir på deres reaksjon, på tema, ikke på bildets estetikk, eller oppbygging. Lange historier kan skrives i blekk av svart sorg om slike erfaringer, over alle generasjoner, fra hjem, arbeidsplass, ferie, uteliv, og krig.

Mind full – mindful

Bildet ble skapt over flere år. Prosessen startet, så vidt jeg kan huske, i 2017. Den svartlakkerte rammen, med det blanke glasset som gjør at tilskueren på et vis tar del i bildet med sin egen refleksjon, ble ferdig først i 2022. Deler av egne gråtone- og svarthvit-tegninger, skisser og studier fra ulike tider, samlet i et kaos rundt en stille figur. Hun står stødig midt i tanke-kjøret.

dIGITAL COLLAGE
Lenke til kmiso.no
Seksuelle overgrep mot barn er virkelig. At folk og media er mer og mer åpne og bevisste om dette betyr ikke at problemet er over.